© 2015 AIDA Mimarlık Danışmanlık İnşaat Tic. Ltd. Şti.

Dalyan CLub Fitness, 2018

Ekip: Korkut Yıldırım, Hilal Cumhur, Yağmur Göksüzoğlu

Statik: Birol Doyranlı, İzgi Şendağ

Mekanik: Mehmet Aki

Elektrik: Taha Rüstem Demirhan

Proje Arsası : Fenerbahçe, İstanbul

Proje Alanı : 705 m²

Fenerbahçe’de 21 dönüm alana sahip, tenis, yüzme gibi  spor aktiviteleriyle birlikte  yeme, içme, davet gibi etkinliklerin de yapıldığı Dalyan Club içerisindeki boş bir alanda fitness merkezi projesi hayata geçirildi. Halihazırda her yaştan sporcunun üye olduğu kulübe yapılacak fitness merkezi, teknoloji etkin, doğal ışığı maksimumda kullanan, sıcak, fonksiyondan gelen enerjik ve dinamik havayı  çelik, cam, metal mesh gibi seçilen malzemelerle, güç ve kondisyonu siyah ağırlıklı renk kullanımıyla vurgulayan, herhangi bir zamana referans vermeyen zamansız bir mimari dilde tasarlanmıştır.

Ana fitness yapısı, 520 m²’lik boş alanda, hafif strüktür olması koşuluyla alınan izinler doğrultusunda tamamen sökülüp takılabilir çelik taşıyıcı ve cephe sistemine göre projelendirildi. Yapının formu, mevcutta korunması gereken yapıların konumu, iç mekanda azami ölçüde kullanım alanına sahip olma talepleri birleşince arsanın çeperlerine kadar dayanarak şekillendi. Arsa içerisinde yer alan yetişkin bir ağaç, yapıda adeta bir çentik açılarak korunmuştur. Ağacın denk geldiği bu noktadan yapı, fitness alanı ve stüdyo olarak iki ayrı fonksiyona ayrılmıştır. Yapının formundan dolayı çatı tek yöne eğimli, çatının yükselen kısmı ise manzara, havuz tarafına bakacak şekilde tasarlanmıştır. Yapının tek manzara yönü olan havuz cephesi aynı zamanda batı cephesidir. Bu cephede güneş kontrol elemanları, low-E ve reflekte camlar kullanıldı. Yapı 3 metrelik aks sisteminde, cephe, tavan, aydınlatma ve kaplama elemanları da bu modülasyonda tasarlanmıştır. Yapının yeşil bir doku içerisinde yeralmasından dolayı dışarıyla görsel ilişki maksimumda sağlanacak şekilde cepheler tamamen şeffaf olarak tasarlanmıştır. Bahar aylarında mekanik şartlandırmaya ihtiyaç duymadan, doğal havalandırmaya imkan verecek şekilde yatay sürme doğramalar yapıldı.

Mevcutta bulunan korunması gereken iki yapı güçlendirilerek, kadın ve erkek soyunma alanı olarak yeniden düzenlenmiş, ana yapıyla oluşan ara mekan  hafif strüktür açılır kapanır bir  sistemle kapanmıştır.